Een strafbeschikking is een straf die wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Deze straf wordt uitgevaardigd wanneer de officier van justitie vaststelt dat er een overtreding, dan wel een misdrijf, is begaan waarop een gevangenisstraf is gesteld van niet meer dan zes jaar.

Vaak gaat het in de praktijk om lichte feiten zoals winkeldiefstal, eenvoudige belediging, bedreiging, eenvoudige mishandeling, openbaar dronkenschap of ordeverstoring. Hieronder worden drie weetjes over strafbeschikking besproken. 

1. Flinke negatieve gevolgen

Wist je dat een strafbeschikking flinke negatieve gevolgen met zich mee kan brengen? Het kan voorkomen dat er onvoldoende bewijs is van schuld, maar je toch wordt gestraft. Zonder dat je het weet krijg je hierdoor een strafblad, waardoor er problemen kunnen ontstaan bij het vinden van een baan. Daarnaast is de straf die het OM oplegt vaak hoger dan de straf die een rechter zou hebben opgelegd.

Als laatst heeft het ook negatieve gevolgen voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG is een instrument om de integriteit bij bepaalde beroepen te waarborgen. Wanneer je voor een baan solliciteert terwijl je een strafblad hebt, kan je VOG dus worden afgewezen. 

2. Ga in verzet!

Wist je dat je in verzet kunt gaan wanneer je een brief ontvangt van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)? Wanneer je dit namelijk niet doet en je de boete betaalt, komt er een aantekening op je strafblad. Betalen van de boete staat namelijk gelijk aan het erkennen van schuld. Je hoeft deze boete niet te betalen wanneer je in verzet gaat.

Dit kun je in bijna alle gevallen kosteloos doen met een pro deo advocaat. Wanneer je in verzet wil gaan, moet je binnen veertien dagen na dagtekening van de beschikking een bezwaarschrift indienen bij het OM. Dit bezwaarschrift is simpelweg een schriftelijk stuk waarin jij aangeeft waarom je het niet eens bent met de beschikking. Nadat je dit hebt ingediend, zal het OM dit gaan behandelen. Wanneer er geen bewijs aanwezig is is de kans groot dat de zaak wordt geseponeerd. 

3. COVID-19

Wist je dat je een beschikking kunt krijgen voor samenscholing? Er wordt de laatste tijd fors opgetreden tegen samenscholers. Deze mensen krijgen een boete in de vorm van een beschikking. Bij deze boetes is er geen ruimte voor nuance. Pas dus goed op als je met familie of vrienden naar buiten gaat, want voor je het weet heb je een strafblad.